Hvad er gigabredbånd?

Bredbåndsmarkedet vokser konstant og der kommer hele tiden flere og flere muligheder for en bedre og hurtigere internetforbindelse. Det seneste nye på internetmarkedet er gigabredbånd, som betegner bredbånd som kan blive leveret med en hastighed på op til 1 GBit/sekund. I denne forbindelse er det også værd at bemærke og ikke forveksle gigabredbånd med fiber bredbånd. Forskellen ligger i at gigabredbånd leveres via Tv-antenne og ikke via kabler, som for eksempel fiber.

Har vi brug for den hastighed?

Markedet er i udvikling, og teknologien muliggør hurtigere og mere stabile bredbåndsløsninger. Dog er det kun på sin rette plads at nævne, at 1.000Mbit/s er langt over hvad den gennemsnitlige bruger har behov for. Hvis man sammenligner størstedelen af hvad andre husstande har valgt, så har de fleste det som svarer til 50 Mbit/s, hvilket er mere end nok, hvis man bruger bredbåndsteknologien COAX. Når det kommer til gigabredbånd, så er det noget der kan anvendes i større husstande eller virksomheder. Men der er delte meninger på markedet, som diskuterer hvorvidt bredbåndsteknologien via kabler er overhovedet er fremtiden. Spekulationen bunder i, at det tegner at omkring 2020 vil der blive tilbudt 5G generationen af det mobile netværk (5G). Sådan som markedet ser ud lige nu, så ser det ud til at du via 5G ville kunne få 1GBit/s, hvilket også er et signal i luften. For at blive klogere på hvad der er af forskellen på 4G og 5G kan du læse mere her.

På godt dansk – hvad betyder 1 Gbit/s egentlig?

Det er tydeligt at der er tale om en meget høj hastighed, men hvad betyder det egentlig for en almindelige person som bruger bredbånd. Bare for at komme med nogle eksempler, så vil man med en 1 Gbit/s hastighed på få sekunder kunne downloade 25 billeder i bedste kvalitet eller 31 musiknumre i god lydkvalitet. For at komme med et eksempel mere som de fleste kan relatere til, når man skal downloade det seneste Windows program så vil det kun tage 30-40 sekunder. Med denne form for hastighed kommer man virkelig hurtigt afsted, man vil opleve en mere stabil forbindelse som skaber færre udfald af internettet – og selv, hvis der sker udfald ville man ikke engang nå at opdage det før den var oppe og køre igen.

Bredbånd og fremtiden

Allerede i 2020 vil alle danske husstande have adgang til et 100 Mbits bredbånd, det er den målsætning regeringen har fastsat. TDC er dog på forkanten og vil gerne have at alle danske hjem skal have adgang til 1GBit/s allerede i løbet af 2017! 1 Gbit/s bredbånd svarer til 1.000 Mbit/s i sekundet – altså 10 gange hurtigere end den målsætning, som regeringen har sat som mål i 2020. Man begynder virkelig at kunne mærke forskel på internet kvaliteten og hastigheden efter man har prøvet en 1Gbit/s bredbåndsforbindelse.

Find dit bredbånd via Bredbåndsguiden

Vil du gerne blive klogere på de forskellige internetudbydere og hvilke muligheder der er, kan du anvende vores sammenligningsfunktion, og se hvilken løsning er den bedste for dig og dine behov.